SUP-brädor

Visste ni att det finns olika varianter när det gäller SUP-brädor? Den ena SUP-brädan är gjord i glasfiber samt epoxy och är riktigt hård och styv, vilket ger ett bra glid när den är i vattnet. När det gäller SUP-brädor tillverkade i epoxy så är dessa mer känsliga mot slag och stötar än den andra varianten som är uppblåsbar. En uppblåsbar SUP-bräda är väldigt smart att välja om du har svårt att få med dig en epoxy bräda i bilen. Den uppblåsbara varianten är ju bara att tömma på luft och rulla ihop. Tar väldigt lite plats i anspråk. Om du har rätt lufttryck i din uppblåsbara SUP-bräda så blir den väldigt stabil och hållbar.

Vad är en SUP-bräda?

Själva förkortningen kommer från engelskan ”stand up paddleboard” och har blivit väldigt populärt under kort tid. På en SUP står du upp, precis som uttrycket säger, och paddlar vilket kräver bra balans och styrka i armar, rygg och mage. En SUP-bräda påminner mycket om det brädor som används för att surfa på vågor men SUP-brädorna är både större och längre. Bland SUP-brädorna däremot finns olika typer av brädor som är anpassade för att använda till exempelvis vågor eller kanske distans paddel.

Allround-SUP

Denna bräda är väl tilltagen i storlek just för att underlätta för den som är ny att lära sig paddla och finna rätt balans. En bra nybörjarbräda helt enkelt.

Race-SUP

För den som vill tävla med en snabb SUP-bräda så passar en race-SUP bra då den är smal och har en spetsig nos för att klyva vattenytan. Den här brädan vill du inte ha i vågor!

Våg-SUP

En våg-SUP är precis som det låter, en bräda som är gjord för att paddla på vågorna med. På en våg-SUP finns flera fenboxar med tre till fyra fenor. För dessa måste du ha erfarenhet av att paddla SUP.

Air-SUP

Den här brädan är uppblåsbar och väldigt stabil på grund av sin storlek. Den tar lite plats när det inte är någon luft i och därmed lätt att förvara och transportera, en riktigt bra nybörjarbräda.